środa, 8 stycznia 2014

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA DIETY

źródło: um.zarow.pl

Zalecenia żywieniowe na 1300 kcal w czterech posiłkach. Dieta przygotowana dla kobiet w wieku 25+ o małej aktywności ruchowej.


Racja pokarmowa czyli ile powinnyśmy zjadać każdego dnia:

1. PRODUKTY WĘGLOWODANOWE:

  • Pieczywo (razowe, graham, żytnie lub przenno-żytnie bez ziaren: 180g (60g pieczywa można zamienić na 35g ryżu/kaszy/makaronu)
  • Ziemniaki: 150 g (150g ziemniaków można zamienić na 35g ryżu/kaszy/makaronu)
2. PRODUKTY BIAŁKOWE:
  •  chude mięso lub ryba do obiadu: 100g (można zamienić na 2 jaja lub 100g twarogu)
  • chude wędliny lub ryby do kanapek: 40 g (można zamienić na 40g twarogu lub 1 małe jajko)
  • chudy twaróg: 40g (można zamienić na 40g wędliny lub 1 małe jajko)
  • Jajko: 1/2 szt (można zamienić na 25g wędliny, ryby bądź twarogu)
  • Mleko 0,5-1,5% tłuszczu: 300g (można zamienić na 300g kefiru/jogurtu/maślanki o kaloryczności do 60 kcal/100g)
3. TŁUSZCZE: 
  • Olej/oliwa: 10g (2 małe łyżeczki)
4. OWOCE:
  • Owoce do 200g (oprócz bananów i winogron)
5. WARZYWA:
  • Korzeniowe: do 600g
  • Niskokaloryczne: bez ograniczeń


WAŻNE INFORMACJE:
  • ZAWSZE spożywaj WSZYSTKIE CZTERY posiłki: śniadanie, 2 śniadanie, obiad i kolację. Posiłki możesz zamieniać kolejnością, ale nie możesz pominąć żadnego z nich.
  • Dzień rozpoczynaj od śniadania bez względu na to o której godzinie wstajesz.
  • Oprócz czterech głównych posiłków możesz w ciągu dnia zjeść przekąskę w postaci: 200g owoców lub 300ml produktów mlecznych, zwróć uwagę jeśli któryś z produktów np. mleko dodajesz do kawy/herbaty, albo jogurt/kefir do sałatki.
  • Pij jak najwięcej (powyżej 1,5l) napojów niesłodzonych. Możesz pić niegazowaną bądź gazowaną wodę mineralną, dowolne herbaty oraz kawę. Nie pij: soków owocowych, słodzonych napojów gazowanych oraz alkoholu.
  • Jeżeli między posiłkami odczuwasz głód możesz dojadać niskokalorycznymi warzywami takimi jak: pomidory, ogórki, kapusta, kalafior, brokuły, sałata, papryka, seler naciowy, rzodkiewka, brukselka, cykoria, grzyby, cukinia, bakłażan, koper włoski. Warzywa mogą być w formie: surowej, gotowanej, kiszonej lub konserwowej, koniecznie bez dodatku majonezu czy śmietany.
  • Nie zalecamy stosować masła ani margaryny do smarowania pieczywa, można je posmarować ketchpem lub musztardą.
Źródło: NZOZ CENTRUM LECZENIA OTYŁOŚCI,
Kraków, ul. Garncarska 8


Uwaga!!! Powyższy post nie stanowi artykułu o charakterze medycznym, nikomu nie gwarantuje skuteczności metody, ani do niej nie namawia. Opisuje jedynie metodę którą sama mam zamiar wykorzystać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz